• страница_глава_Бг

Смог во Делхи: Експертите повикуваат на регионална соработка за борба против загадувањето на воздухот

Пиштоли против смог прскаат вода на обиколницата во Њу Делхи за да го минимизираат загадувањето на воздухот.
Експертите велат дека сегашните контроли на загадувањето на воздухот насочени кон урбаните средини ги игнорираат изворите на загадување од руралните средини и препорачуваат развивање регионални планови за квалитетот на воздухот врз основа на успешни модели во Мексико Сити и Лос Анџелес.
Претставници од Универзитетот во Сари во ОК и регионот Дери работеа заедно за да ги идентификуваат изворите на рурално загадување како што се согорувањето на земјоделските култури, печките на дрва и електраните како главни извори на урбан смог.
Професорот Прашант Кумар, директор на Глобалниот центар за истражување на чист воздух (GCARE) на Универзитетот во Сари, нагласи дека загадувањето на воздухот се протега надвор од границите на градот и бара регионални решенија.
Истражувањето на Кумар и експертите во Делхи покажува дека сегашните политики насочени кон урбаните средини, како што се промовирањето на јавниот транспорт или контролирањето на индустриските емисии, ги игнорираат овие рурални извори на загадување.
GCARE препорачува да се развие регионален план за квалитет на воздухот, сличен на успешните модели во Мексико Сити и Лос Анџелес.
За да се подобри мониторингот, експертите препорачуваат користење на сателитска технологија за да се создадат „прогнози за чад“ кои откриваат извори на загадување и предвидуваат интеракции со временските услови.
Се предлага и „Совет за воздушен басен“ за да се олесни координацијата меѓу локалните, државните и федералните агенции.
Еден од авторите на студијата, Анвар Али Кан од Одборот за контрола на загадувањето во Делхи, ја истакна важната улога на соседните земји во заедничката акција, потребата од акциони планови засновани на наука и подобрен мониторинг.
„Потребен ни е акционен план поддржан од добра наука и потребен ни е подобар надзор.Ова бара градовите, владите и другите да работат заедно.Соработката е единствениот начин да се победи оваа смртоносна здравствена закана“.
Друг автор, Мукеш Каре, почесен професор по градежништво на Индискиот институт за технологија Делхи, ја истакна важноста на оддалечувањето од целите за намалување на урбаните емисии и кон одредени региони.
Тој рече дека воспоставувањето „воздушни базени“ е од клучно значење за ефективно управување и планирање со квалитетот на воздухот.

Можеме да обезбедиме различни висококвалитетни сензори за откривање гас!

https://www.alibaba.com/product-detail/CE-CUSTOM-PARAMETERS-SINGLE-MULTIPLE-PROBE_1600837072436.html?spm=a2747.manage.0.0.1cd671d2iumT2T https://www.alibaba.com/product-detail/CE-MULTI-FUNCTIONAL-ONLINE-INDUSTRIAL-AIR_1600340686495.html?spm=a2747.manage.0.0.1cd671d2iumT2T https://www.alibaba.com/product-detail/CE-LORA-LORAWAN-GPRS-4G-WIFI_1600344008228.html?spm=a2747.manage.0.0.1cd671d2iumT2T


Време на објавување: Јан-25-2024